Oral Health Group
Feature

Clean, Serene Endo Machine

March 1, 2007
by Dental Practice Management


When the University of Toronto assumed ownership of the historic Medical Arts Building in Toronto, the partners of Endodontic Specialists faced an inevitable relocation of their practice. After 10 years, they still enjoyed their penthouse office overlooking the downtown core, but recognized this as an opportunity to acquire premises that would better meet the needs of their progressive practice.

After choosing a location in Toronto’s upscale Bay-Bloor area, Drs. Phil Shedletsky, Gary Glassman & Glen Partnoy entrusted their interior designer, Jean Akerman, with the task of planning & design. Dental specialist Ken Croney, architect Gerald Spring, and Tripar Improvements also joined the project team.

Advertisement






Akerman’s goal was to create an atmosphere of well-being for patients. In the reception, a wall of molded panels resembling flowing water provides visual interest, creates an aura of tranquility and compensates for the lack of windows. Walnut millwork, textured walls and floors reference nature, while expansive glazing and clean lines throughout create the contemporary edge preferred by the doctors.

Large operatories, offering state of the art equipment, are placed along exterior window walls, bringing daylight inside, and offering patients a view to the distracting bustle of Bay Street. Privacy is ensured by full height, sliding, etched glass doors.

Individual payment stations further respect patients’ privacy. For those requiring time to recover after treatment, a comfortable sitting area, affectionately dubbed the “departure lounge,” was implemented. The office manager has full view of office activity from her central, glass-enclosed office.

The partners, who teach & lecture extensively, also required a designated seminar room equipped with audio-visual technology and tables that can be configured in various ways depending on usage required. The adjacent kitchen, tucked behind shoji-style doors, provides a servery for refreshments.

The endodontists and their staff love their new environment, which has received accolades from both patients and other professionals. “Their enjoyment of the new office is the ultimate reward,” concludes the designer.


Print this page

Related


Have your say:

Your email address will not be published.

*